مراقبت پس از انجام درمان جهت بیماران اطفال

اطلاعات مهم و مورد نياز والدين در ارتباط با چگونگی حفظ سلامت دهان و دندان و دندانپزشکی کودکان

بی حسی موضعی در دندانپزشکی کودکان :

در بسياری از درمانهای دندانپزشکی کودکان از قبيل اغلب ترميم ها ، انواع درمانهای عصب کشی و بعضی از کشيدن ها انجام بی حسی ضروری می باشد .

وسايل انجام بی حسی در کودکان مشابه بزرگسالان است ( سرنگ تزريق ) اما نحوه کار و روش تزريق ، آن را در کودکان قابل تحمل می کند . علاوه بر اين استفاده از ژل بی حسی سطحی نيز در بعضی نواحی دهان مفيد است ودر ساير نواحی می تواند اثرات مثبت يا منفی داشته باشد . اثرات مثبت مثل تلقين و اثرات منفی مثل مزه نامناسب ، انتظار درمان و شرطی شدن کودک نيز قابل ذکر می باشد .

بی حسی در کودکان بعداز انجام درمان اهميت بيشتری نسبت به بزرگسالان دارد چرا که کودک احساس متفاوت درمحل بی حسی را نمی پسندد و واکنش نشا ن می دهد . بارها ديده شده که کودکان پس از شروع اثر داروی بی حسی و يا پس از انجام درمان که حواس کودک متوجه لب و دهانش می شود شروع به بی قراری می کند و يا با دندان گرفتن لب و گونه و زبان يا زخمی کردن آن با ناخن ، حس کنجکاوی خود را ارضا می نمايد . تو صيه می شود که حتما کودک خود را در آينه ببيند تا مطمئن شود که تغييری در صورت وی اتفاق نيفتاده است و همچنين تا دو الی سه ساعت پس از اتمام درمان مرتبا توسط والدين تحت نظر باشد تا کودک بافتهای خود را زخمی نکند . مجددا تاکيد می شود بايد کودک تحت نظارت مستقيم باشد و صرف گفتن به کودک که لب خود را گاز نگيرد حلال مساله نيست . اگر اين موارد رعايت نشود زخم نسبتا بزرگ و سفيد رنگی در محل گازگرفتگی ( که اغلب لب و گونه است ) ايجاد می شود که البته زياد دردناک نيست و بايد با آب نمک ولرم شستشو داده شود و معمولا ظرف 7 – 5 روز بهبود می يابد . تا 2 – 1 روز پس از درمان محل انجام تزريق ممکن است کمی دردناک باشد که در صورت نياز ، مصرف قرص يا شربت استامينوفن پيشنهاد می شود .

روشهای پيشگيری از پوسيدگی در دندانپزشکی کودکان :

1 – فلورايد تراپی :

ژل يا کف يا وارنيش فلورايد موادی هستند که با تشکيل لايه ای مقاوم در سطح دندان آن را به پوسيدگی مقاوم می کنند . يون فلورايد با غلظت کمتر در دهانشويه و خمير دندان نيز وجود دارد اما فلورايدی که در درمان فلورايد تراپی برای کودک شما استفاده می شود غلظتی حدود 10 – 8 برابر خمير دندان بزرگسالان و 30 – 20 برابر خمير دندان کودکان دارد که غلظت بسيار بالايي است و فقط بايد در محيط مطب که امکان ايزولاسيون و ساکشن وجود دارد انجام شود و کودک به هيچ عنوان نبايد آن را بخورد ( همانند خمير دندان و دهانشويه که نبايدخورده شود) به لحاظ حفظ طولانی تر اثرات فلورايد تراپی ، تا 30 دقيقه پس از انجام درمان بايد از خوردن ، آشاميدن و شستن دهان پرهيز شود اما خالی کردن آب دهان بلامانع است . برای اينکه فلورايد تراپی موثر باشد بايد حداقل سالی دو بار ( هر 6 ماه يکبار ) انجام شود اما در دهانهای با پوسيدگی فراوان و افراد مستعد ، فاصله زمانی کمتر پيشنهاد می شود .

2 – فيشور سيلانت ( شيارپوش ) :

اين درمان در دندان مستعد به پوسيدگی ( براساس شرايط دهانی و وجود شيارها و حفرات عميق در سطح جونده دندان ) اما فاقد پوسيدگی انجام شده و هيچگونه تراشی در دندان داده نمی شود . نياز به بی حسی نداشته و بيشتر يک درمان پيشگيری به حساب می آيد تا درمان ترميمی . در اين درمان از مواد کامپوزيتی با همان شرايط ذکرشده استفاده می شود .

3 – ترميم رزينی پيشگيرانه ( P R R ) :

در سطح جونده دندانهای خلفی ( شيری و دائمی ) که شيارهای عميق دارند و مختصری نيز پوسيدگی دارند اين درمان قابل انجام است و بسته به تحمل کودک می توان بدون نياز به بی حسی درمان را به انجام رسانيد مزيت عمده اين روش درمانی جنبه پيشگيری آن از گسترش بيشتر پوسيدگی است زيرا از يک طرف دندان را عاری از پوسيدگی می نمايد و از سوی ديگر شرايط مستعد بودن دندان به پوسيدگی را برطرف می نمايد يعنی شيار عميق و باريکی که حتی گاهی با مسواک قابل تميزکردن نيست را به شياری کم عمق و صيقلی و قابل تميزشدن تبديل می نمايد . در اين روش درمانی نيز از مواد کامپوزيتی با همان شرايط ذکرشده استفاده می شود .

روشهای درمان ترميمی در دندانپزشکی کودکان :

1 – ترميم با مواد کامپوزيتی :

اين روش ترميم در بين مردم به عنوان ترميم سفيد يا همرنگ دندان مشهور است . اغلب در دندانهای قدامی و نيز گاهی در دندانهای خلفی قابل انجام است . اين تکنيک مزيت حداقل تراش دندان را دارد اما بايد در محيطی کاملا خشک و بدون بزاق انجام شود تا با موفقيت همراه گردد . استفاده از نور مرئي آبی رنگ در اين روش آن را برای کودکان مهيج می سازد اما استفاده از مواد چسبنده با مزه ترش ، پذيرش اوليه را متاثر می سازد . مزيت ديگر اين روش ترميمی ، امکان جويدن بلافاصله پس از اتمام درمان است . اما تا حد امکان بايد مصرف غذاها و مايعات رنگی کنترل شود تا احتمال تغيير رنگ بعدی به حداقل برسد .

2 – ترميم با آمالگام :

اين ترميم به لحاظ عمر و سابقه انجام درمان جزء قديمی ترين و موفق ترين درمانهای ترميمی به حساب می آيد و رنگی فلزی دارد . معمولا در دندانهايي که ديواره قوی و مناسبی برای حفظ ماده ترميمی دارند به کار می رود . تا دو ساعت پس از انجام درمان فقط مصرف مايعات بلامانع است و پس از آن تا 10 ساعت بايد مواد غذايي نرم با سمت ديگر دهان جويده شود تا در مدت زمانی که ترميم درحال سخت شدن است فشاری به آن وارد نشود . اگر ترميم چند سطحی باشد در شبانه روز اول احتمال وجود درد مختصر در محل دندان وجوددارد که با مصرف مسکن ( استامينوفن ) قابل کنترل است .

3 – روکش دندانهای شيری ( STAINLESS STEEL CROWN )

SSC در حقيقت نوعی روش ترميمی به حساب می آيد و در دندانهايي که ديواره های ضعيف و نازکی دارند يا بسيار مستعد پوسيدگی هستند تجويز می شود زيرا بسيار بيشتر از ساير روشهای ترميمی به حفظ دندان کمک می کند . اين روکش ها به علت اينکه سطح صاف و صيقلی و فاقد شيار عميق دارند احتمال گيرغذايي را کم می کنند و چون به تاج دندان شيری چسبيده اند هر زمان که دندان شيری لق شود اين روکش ها نيز همراه دندان شيری می افتند . شکل و رنگ SSC فلزی براق و نقره ای رنگ است . پس از برطرف شدن بی حسی تا يکی دو روز در نواحی لثه دور تا دور دندان احتمال احساس درد وجوددارد که در صورت عدم تحمل توسط کودک نياز به شربت يا قرص استامينوفن وجوددارد . تا دو ساعت پس از انجام درمان مصرف مواد غذايي جويدنی بايد منع شود تا سمان (چسب ) روکش کاملا سفت گردد .

روشهای درمانی در پوسيدگی های عميق دندانهای کودکان :

1 – پوشش عصب ( PULP CAP )

در مواردی که پوسيدگی عمق زيادی دارد ولی هنوز به عصب دندان نرسيده است می توان يک لايه پوشش محافظ عصب روی دندان قرارداد تا عصب دندان امکان و قدرت ترميم و بازسازی را داشته باشد که البته احتمال بازسازی و مقاومت در همه دندانها به يک ميزان نيست يعنی اگر درد و حساسيت به سرما وگرما در کمتر از سه ماه پس از انجام درمان خاتمه يافت دندان توانسته با درمان انجام شده عصب خود را حفظ نمايد اما اگر اين وضعيت برای مدت بيشتری ادامه يافت هر چه زودتر بايد دندان عصب کشی شود تا جلوی عفونت و دردهای شديد بعدی گرفته شود . مزيت با ارزش اين درمان حفظ عصب دندان و جلوگيری از انجام عصب کشی می باشد .

2 – عصب کشی سطحی ( PULPOTOMY )

اين درمان در دندانهای شيری که پوسيدگی به داخل عصب دندان گسترش يافته اما عصب ريشه دندان سالم می باشد قابل انجام است . احتمال نياز به اين درمان در بعضی از دندانهای شيری بيشتر است چرا که سايز تاج اين دندانها ( مثل دندان آسيای کوچک شيری ) بسيار کوچک است و پوسيدگی خيلی سريع امکان تجاوز به محدوده عصب دندان را می يابد . پس از انجام اين درمان معمولا دردی غير از درد محل بی حسی قابل انتظار نيست .

3 – عصب کشی عمقی ( PULPECTOMY )

درمانی مشابه عصب کشی دندانهای دائمی است با اين تفاوت که از موادی برای پرکردن ريشه دندان استفاده می شود که امکان تحليل ريشه دندان شيری در زمان افتادن دندان را فراهم می آورد . اين درمان اغلب در دندانهای با پوسيدگی شديد که گاها منجر به آبسه نيز شده اند انجام می شود و معمولا درمان به بيش از يک جلسه معالجه نياز دارد . مابين جلسات معالجه مواد ضد عفونی کننده درداخل عصب دندان گذاشته می شود ( تا خطر عفونت بعدی کاهش يابد ) و حفره دندان پانسمان می گردد ، بايد سعی شود مابين دو جلسه به پانسمان فشاری وارد نگردد. مسواک کردن با احتياط نيز نبايد فراموش شود .

کشيدن دندان در دندانپزشکی کودکان :

برای انجام اين درمان بسياری از کودکان و والدين آنها نگران هستند اما آنچه اهميت دارد اين است که بدانيم حس درد کاملا بی حس می گردد اما حس فشار با اين ميزان داروی بی حسی ، قابل بی حس شدن نيست ( البته مقداری از دارو که بتواند حس فشار را بی حس کند عوارض متعددی در پی دارد ) راحتی کودک و عدم بی قراری و درد پس از انجام درمان ( با وجود اينکه در ناحيه کشيدن يک زخم نسبتا بزرگ وجود دارد ) نشانه مهمی برای والدين می باشد . نيم تا يک ساعت پس از کشيدن دندان بايد گاز استريل را به طور محکم در محل نگه داشت . آب دهان حتما بايد قورت داده شود و به هيچ وجه خالی نگردد چرا که اين عمل لخته تشکيل شده را جا بجا و منجر به خونريزی مجدد می شود . صحبت کردن و تکان دادن گاز استريل نيز به همين دليل بايد منع شود . پس از يک ساعت ، خوردن مواد سرد مثل بستنی غير جويدنی ، به سرد نگه داشتن محل و تثبيت لخته کمک می کند . در شبانه روز اول مصرف مواد غذايي نرم و خنک و عدم استفاده از نی برای نوشيدن توصيه می شود . مسواک زدن محل کشيدن و شستشو با آب نمک ولرم از روز دوم انجام شود . در شبانه روز اول از رفتن به نواحی گرم مثل زيرآفتاب ، سونا و حمام اجتناب گردد . حرکات ورزشی و تحرکات زياد نيز مناسب نمی باشد . بعد از روز اول به مرور کودک مهارت لازم برای نحوه خوردن و عدم فشار به ناحيه را به دست می آورد .

در بسياری از موارد پس از کشيدن هر دندان شيری خلفی ( دندانهای آسيا ) نياز به فضا نگه دارنده ( SPACE MAINTAINER ) است تا جلوی حرکت دندانهای عقب تر و جلوتر از محل کشيدن دندان را بگيرد و اين فضا که در زمان رويش دندان دائمی زيرين بايد در اختيار آن قراربگيرد را حفظ می کند . اگر اين فضا حفظ نشود احتمال نهفته شدن دندان دائمی زيرين ( و نياز به جراحی ) يا کج رويش يافتن آن ( و نياز به ارتودنسی ) افزايش می يابد . بنابراين برای پيشگيری از اين موارد استفاده از درمان فضا نگه دارنده توصيه می شود . اين درمان اغلب نياز به دو جلسه معالجه دارد . دريک جلسه قالب دندانهای کودک گرفته می شود و تازمان جلسه دوم در لابراتوار ، فضا نگه دارنده(S M ) ساخته می شود . S M دو نوع ثابت ( يک طرفه يا دوطرفه ) و متحرک دارد که بسته به شرايط دهانی و دندانی کودک نوع مناسب انتخاب و ساخته می شود .

با آرزوی سلامتی

بخش دندانپزشکی تخصصی اطفال

مراقبت پس از درمان پروتز ثابت

ملاحضات مهم در ارتباط با پروتزهای ثابت

1- رعايت نکات بهداشتی شامل مسواک زدن ، استفاده از نخ دندان و دهان شویه ، حين و بعداز درمان بسیار مهم و الزامی می باشد.

لازم به توضيح است در مواردی که بريج ساخته می شود ، نخ دندانهای مخصوص ( super floss ) جهت تميز کردن دندان های پايه و ناحیه بی دندانی زير بريج استفاده می شود که طريقه استفاده از آن توسط دندانپزشک و يا دستياران آموزش داده می شود.

2- در صورت زنده بودن دندان تراش خورده ( دندان عصب کشی نشده باشد ) سعی بر اين است که روکش موقت يا پانسمان ، تا آماده شدن روکش ها و طی مراحل لابراتواری ، ساخته شود. به دليل عدم تطابق کامل روکش های موقتی احتمال حساس بودن دندان شما در طی مراحل کار وجوددارد. اين حساسيت با قرارگرفتن روکش اصلی و دائمی طی چند روز برطرف خواهد شد ، البته در مواردی ممکن است عصب کشی دندان پايه اجتناب ناپذیر باشد. روکش موقت يا پانسمان از موادی با استحکام پائين ساخته می شود ، جهت جلوگيری از شکستن و يا جداشدن از دندان ، مراقبت لازم را بعمل آوريد و از خوردن غذاهای سخت و چسبنده اجتناب ورزيد. در صورت جداشدن يا بروز هر گونه مشکلی با دندانپزشک خود تماس بگيريد.

3- گاهی ممکن است چک شدن و پروکردن روکش شما برای چندمرتبه انجام پذیرد که اين صرف وقت ، انرژی و متريال صرفا به منظور انجام هرچه صحیحتر ، دقیقتر و کاملا علمی پروسه ساخت پروتز بوده که نهایتا منجر به کسب نتیجه ایده آل و رضایت بخشمند بودن درمان خواهد شد .

4- کارهای لابراتواری نياز به زمان مشخص دارد که اين زمان ثابت نمی باشد و تحت تاثير عوامل مختلفی تغيير می کند ، احتمال جا بجا شدن زمان تعيين شده برای شما وجود خواهد داشت.

5- روکش آماده شده ، جهت کنترل بهترين عملکرد و سهولت در تصحیح مشکل احتمالی ، اغلب با چسب موقت تحويل داده می شود لذا از خوردن غذاهای سخت و چسبنده با این ناحیه خودداری کنيد و درزمان تعيين شده جهت انجام چسب دائم به پزشک معالج خود مراجعه فرمائيد.

6- لازم به ذکر است ، در مورد دندان هایی که توسط روکش یا بریج درمان می شوند ، احتمال گیر مواد غذایی افزایش یافته که رعایت بهداشت و رفع گیر غذایی در ناحیه مورد نظر نظر به توجه بیشتری احتاج دارد.

7- لامينيت نياز به مراقبت خاص دارد لذا از گاززدن غذاهای سخت بپرهيزيد و ضربه ناگهانی به دندان موجب شکستن يا جداشدن لامينيت می شود.

8- روکش روی ايمپلنت با روکش روی دندان تفاوت دارد که مهمترين آن اين است که سطح اتکای روکش ايمپلنت از دندان طبيعی کمتربوده و در نتيجه احتمال گير غذايي بیشتری زير روکش وجود دارد پس حتما با استفاده از نخ دندان و مسواک مخصوص ايمپلنت ، بهداشت را رعايت کنيد تا روکش و ايمپلنت شما عمری طولانی تر داشته باشد.

9- چکاپ هر شش ماه يکبار پروتزهای ثابت امری بسیار ضروری بوده که در افزایش عمر پروتز شما نقشی اساسی ایفا می کند .

با آروزی سلامتی

بخش تخصصی پروتز

مراقبت پس از درمان پروتز متحرک

ملاحظات مهم در ارتباط با پروتزهای متحرک

با از دست رفتن دندانهای طبیعی ، بیماران نیاز به جایگزینی دندانهای خود پیدا می کنند که یکی از راههای جایگزینی دندان های از دست رفته ، داشتن دندان های مصنوعی کامل یا چند تایی می باشد که با مراجعه به دندانپزشک و قالبگیری در چند مرحله ، دندان مصنوعی برای بیمار ساخته می شود.لازم به توضیح است که در بهترین شرایط ساخت پروتزهای متحرک 50% درمان توسط دندانپزشک و 50% دیگر توسط خود بیمار با راهنمایی دندانپزشک انجام می پذیرد.

در3-2هفته اول به سبب ایجاد زخم در محل نشستن دندان مصنوعی و همچنین نداشتن عادت استفاده از جسمی جدید در داخل دهان ، بیمار با مشکلاتی مواجه می شود که متعاقب آن برخی از انتظاراتی را که ازعملکرد دندان مصنوعی می رود ، نمی تواند انجام دهد که این مشکلات با مراجعه به دندانپزشک معالج و صبر و تحمل بیمار مرتفع خواهد شد و بیمار می تواند به آنچه از دندان مصنوعی انتظار می رود دست یابد. جهت آگاهی بیمار توضیح داده می شود که فشاری که عضلات گونه از خارج دهان به سمت داخل و نیز فشاری که از طرف زبان از داخل دهان به سمت خارج وارد می شود ، در روی دندانهای طبیعی همدیگر را خنثی می کنند که خود باعث تعادل فشارها در داخل دهان شده و باعث جویده شدن و خرد شدن غذا می گردد ، که مشکل عمده بیمار در استفاده از پروتز متحرک ، ایجاد مجدد تعادل فوق می باشد.

عمده ترین مشکلاتی که برای بیمار با تحویل پروتز متحرک بروز می کنند عبارتنداز :

1-اشکال در تکلم و صحبت کردن که طی 3-2 روز با ایجاد عادت این مشکل برای بیمار رفع گردیده و بیمار یاد می گیرد چگونه با داشتن دندانهای مصنوعی بتوانند بصورت عادی صحبت نماید.

2-جابجایی و لق بودن دندانهای مصنوعی که بیشتر در مورد فک پایین اتفاق می افتد ، بیمار به مرور یاد می گیرد چگونه با ایجاد تعادل نیروهای عضلانی پروتز را در جای خود نگهدارد.

3-عدم توانایی در جویدن غذا که عمده ترین مشکل بیمار محسوب می گردد و هنگام جویدن بیشتر پروتز فک پایین جابجا می شود. در این حالت بیمار باید یاد بگیرد که چگونه غذا را همزمان با دو طرف در لقمه های کوچک جویده و خرد کند.

4-گاز گرفتن لپ ، زبان ، لب و … که این نیز ناشی از ناهماهنگی بین عضلات لب و زبان می باشد که به مرور با هماهنگ شدن این عضلات مشکل مذکور بر طرف خواهد شد.

ضمن یادآوری از مطلبی که در قبل نیز گفته شد عمده علت مشکلات فوق ایجاد زخم ناشی از دندان مصنوعی در روزهای ابتدایی می باشد که بیمار برای رفع فشار روی زخمهای ایجاد شده و بروز دردهای بسیار شدید و غیر قابل تحمل ناخودآگاه دندانها را غیر عادی روی هم می فشارد که خود این امر یکی از اصلی ترین علل بروز اختلالاتی که شمرده شد می باشد که با مراجعه در جلسات متعدد به پزشک معالج و کوتاه کردن محل ایجاد کننده زخم از روی لبه دندان مصنوعی به مرور زخمها التیام پیدا کرده و یادگیری چگونگی استفاده از پروتز از سر گرفته می شود.

نکته ای که بیمار باید به آن توجه کند این است که برای داشتن دندان مصنوعی نباید عجله کرد زیرا برای ایجاد عادت در شرایط مختلف ، بیماران حتی تا 2ماه نیاز به گذشت زمان خواهند داشت که جهت کسب نتیجه مطلوب از درمان بیمار باید با صبر و حوصله به توصیه های دندانپزشک خود توجه و عمل نماید.

با آرزوی سلامتی و بهروزی

بخش تخصصی پروتز

مراقبت پس از درمان ترمیم

اطلاعات مورد نیاز شما پس از انجام ترمیم دندان

1- دندان پس از ترمیم ممکن است تا مدتی (البته به عمق و نزدیکی پرکردگی به اتاقک عصب دندان) حساس باشد نگران نباشید .

2- پس از ترمیم با آمالگام تا دو ساعت غذای جویدنی نخورید و طی 24 ساعت پس از درمان از سمت دیگر دهان جهت جویدن غذا استفاده فرمایید.

3- پس از ترمیم دندان اگر در قسمت پر کردگی احساس ناراحتی از قبیل بلندی یا زبری یا گیرغذایی داشتید ، تا حداکثر 48 ساعت پس از پرکردگی دندان حتما به پزشک معالج مراجعه نمائید در صورت عدم مراجعه به موقع ممکن است باعث شکستگی ناحیه ترمیم شده و یا حتی تاج دندان گردد.

4- ترجیحا بهتر است دندان با پر کردگی های وسیع را روکش نمائید.

5-درمورد دندانهای فک پایین ممکن است بعد از کار دچار احساس خشکی و سفتی در فک و یا درد در هنگام باز و بسته شدن دهان شوید ، که دراین صورت با مشورت دندانپزشک از گرما و ماساژ در نواحی مفاصل گیجگاهی فکی کمک بگیرید .ممکن است تا یک ماه طول بکشد تا فک به وضعیت عادی باز گردد.

6-تا برطرف شدن کامل بی حسی چیزی نخورید ، درغیر این صورت ممکن است گونه و یا زبانتان را گاز بگیرید.

7-دندان خود را مطابق معمول مسواک بزنید.

8- طی ویزیت های دوره ای رایگان ، نسبت به پالیش ترمیم های همرنگ دندان (کامپوزیت) به علت ماهیت رنگ پذیر بودن این مواد ، اقدام نمائید.

با آرزوی سلامتی

بخش تخصصی ترمیم

مراقبت پس از درمان جراحی های لثه

مراقبتهای پس از جراحی لثه

بيمار گرامی

لثه های شما به دليل بيماری و يا نياز به تصحيح فرم تحت جراحی قرارگرفته و درمان شما شروع گرديده است . با توجه به اهميت بهداشت دهان و دندان توصيه اکيد داريم که بر اساس دستور پزشک معالجتان نسبت به استفاده از وسايل بهداشتی اصلی ( مسواک نرم و نخ دندان ) و فرعی ( مسواک بين دندانی و دهان شويه ) اقدام نمائيد. بديهی است عدم توجه به اين مسئله باعث بروز مجدد بيماری لثه و نياز به درمانهای مجدد که به مراتب دشوارتراز بار اول خواهد بود ، می گردد. البته رعايت اصول بهداشتی دهان متضمن سلامت لثه های شما برای سال های آتی می باشد. به طور کلی جراحی انجام شده برای شما شامل تميزکردن و حذف بافت های بيمار و فرم دادن به استخوان و لثه باقيمانده و سپس بخيه ( دوختن ) مجدد لثه می باشد که به دنبال اين پروسه درمانی ممکن است دچار مشکلاتی شويد که رعايت اصول زير به شما کمک می نمايد تا دوره ترميم را با حداقل مشکلات سپری نمائيد :

1 – درصورت قراردادن پانسمان بعداز جراحی تا يک هفته از مسواک زدن در محدوده جراحی شده خودداری فرمائيد و استفاده از نخ دندان در ناحیه جراحی شده از يک ماه پس از جراحی توصيه می گردد. در صورت عدم استفاده از پانسمان بايستی ناحيه جراحی به صورت بسيار ملايم با مسواک نرم ، تميز گردد .

2- قسمت های دیگر لثه که دست نخورده هستند حتما بایستی بوسیله مسواک و نخ دندان تمیز گردند.

3- احتمالا پس از اتمام زمان بی حسی ، درناحيه جراحی شده احساس درد خواهيد داشت. در این حالت استفاده از مُسکنی که بوسیله پزشک معالج برای شما تجویز شده سودمند خواهد بود.

4- جهت جلوگيری از عفونت ناحیه جراحی شده ، داروهای تجویز شده را به موقع مصرف نموده و از رفتن به استخر خودداری نمائيد. تاکید داریم که مصرف به موقع داروها باعث کارایی آنها خواهد شد.

5-دهان شویه تجویز شده را روزی 3-2 بار به صورت خالص یا رقیق شده (50%) استفاده نمائید و حتما از مصرف دهان شویه مشابه پرهیز کنید چون در حال حاضر تنها دهان شویه مفید ، همانی است که برای شما تجویز گرديده است.

6- در 24 ساعت اول پس از جراحی احتمال تورم يا کبودی در ناحیه وجود دارد که قسمتی از روند ترمیم بوده و کاملا طبیعی است.

برای کاهش و به حداقل رساندن تورم از پک یخ ( به صورت 15 دقيقه در ميان ) استفاده نمائید. پس از 24 ساعت ، استفاده از پک یخ در صورت عدم وجود خونريزی ، ديگر کارایی نداشته و جهت ایجاد جریان خون بهتر و ترمیم سریع تر ، استفاده از پک گرم پیشنهاد می گردد.

7- در 24 ساعت اول پس از جراحی ممکن است بزاق شما به صورت خونابه شده و مقدار آن افزایش يابد که کاملا طبیعی بوده و بهتر است برای تمیز کردن آن از دهان شویه به صورت قرقره استفاده فرمایید. توجه داشته باشيد که این دهان شویه خوراکی نمی باشد. در صورت افزایش خون ریزی یا مشاهده خون جهنده و نبض دار در ناحیه عمل با پزشک معالج خود تماس بگیرید.

8- در شب اول پس از جراحی از خوردن چای و غذای داغ پرهیز نمایید. حتی از نشستن کنار بخاری و یا رفتن به حمام نیز اجتناب ورزيد زیرا باعث افزایش خون ریزی خواهد شد.

9- از استعمال دخانیات به خصوص 24 ساعت اول اکیدا پرهیز نمایید زیرا علاوه بر امکان ايجاد خون ریزی باعث کنده شدن لخته و کُند شدن روند ترمیم می گردد.

10- ممکن است یک لايه سفید بر روی زخم ناشی از عمل ملاحظه بفرمایید که بافت نکروزه (مُرده) بوده و به زودی با بافت سالم جایگزین می گردد ، بنابراین کاملا طبیعی بوده و جای هیچ گونه نگرانی نمی باشد.

11- بخیه های شما یک تا دو هفته پس از جراحی کشیده خواهد شد. اگر بخیه ای زود تر از موعد شل شد و در آن ناحیه خون ریزی وجود داشت حتما با پزشک معالج خود تماس بگیرید .

12- توجه کنید که بی حسی معمولا 3-2 ساعت پس از جراحی باقی می ماند و مراقب باشید که گونه یا لب خود را گاز نگیرید .

13-ممکن است بنا بر تشخیص پزشک معالج پانسمانی بر روی ناحيه عمل شما گذاشته شود. اگر پس از 4-3 ساعت پانسمان از ناحیه عمل خارج شد مشکلی نداشته و نیاز به کار خاصی نیست . اگر پس از افتادن پانسمان احساس سوزش و یا حساسیت مفرط داشتيد با پزشک معالج خود تماس بگیرید تا مجددا برای شما پانسمان گذاشته شود.

14- ممکن است پس از جراحی ، طول تاج دندان های شما قدری افزایش یابد که مقدار آن بستگی به میزان پیشرفت بیماری داشته و اجتناب ناپذير می باشد.

15- به یاد داشته باشید که بایستی یک ماه از جراحی شما سپری شود تا اغلب درمان های بعدی دندانی آغاز گردد. رعایت موارد فوق باعث می گردد تا مشکلات پس از جراحی به حداقل رسیده و دوره ترمیم برای شما کوتاه گردد.

تیم معالج شما آمادگی پاسخگويي به ساير سئوالات احتمالی به منظور افزايش اطلاعات درمانی و مشارکت بهينه شما را در دوره انجام درمان داشته ویادآوری می نمايد که مراجعه منظم شما در دوره های سه ماهه جهت کنترل لثه ها و انجام جرمگيری و کورتاژ احتمالی ، سلامت لثه های شما را تضمين می نمايد .

با آرزوی سلامتی

بخش تخصصی جراحی لثه

مراقبت پس از درمان جراحی

مـراقبتهاي پس از جـراحـي

اطلاعات زير درمورد جراحي شما آماده شـده تا سؤالاتي كه ممكن است درباره چگونگي حفاظت از دهان شما بوجود می آيد را پاسخگو باشد. لطفا اين دستورات را با دقت مطالعه کرده و مطابق با آن عمل کنید .

اگرگازي در ناحيه جراحي گذاشته شده است آن را به مدت حداقل 1 ساعت فشار دهيد ، بر روي آن چيزي جويده نشود و سعي كنيد بدون باز و بسته كردن دهان آن را درمحل نگه داريد.
از بيرون ريختن آب دهان تا مدت 24 ساعت بعد از جراحی پرهيز نمائيد و آب دهان خود را قورت دهيد و آن را به بيرون تخليه نكنيد زیرا مكيدن و تف کردن باعث تشديد خونريزي مي شود.
يك رژيم غذائي مايع خنك با انرژي زياد براي 24 ساعت اول ، بهترين رژيم غذائي است ، مايعاتي نظير آب ميوه و شير ، بستنی ، فرنی و سوپ سرد توصيه مي شود. استفاده از نی ممنوع می باشد. از خوردن ادویه جات و فلفل پرهیز نمایید.
جهت کاهش تورم استفاده از کمپرس يخ پس از اتمام جراحی توصيه می شود يخ را به مدت 15 دقيقه در محل قرارداده و سپس 15 دقيقه به بافت استراحت داده شود ، اين عمل را تا 24 ساعت بعد از جراحی انجام دهيد. جهت کاهش تورم بعداز جراحی بالاتر بودن سر نسبت به بدن در هنگام خواب توصيه می شود .
تورم بعد ازجراحي عادی می باشد ، تورم تا 72 ساعت پس ازجراحي افزايش و پس از آن به تدريج كاهش مي يابد و درپايان هفته اول معمولا از بين می رود. درصورت وجود تورم از 72 ساعت بعد از جراحی ، از کمپرس گرم ( حوله گرم يا کيسه گرم ) جهت ناحيه همانند دستورالعمل کمپرس سرد تا برطرف شدن تورم استفاده نمائيد.
ايجاد كبودي ، قرمزي و بي حسي در اطراف لب و نشت خونابه پس از جراحي هاي دهان طبيعي است ، با ديدن اين موارد نگران نشويد ، همچنين ممكن است دهان شما پس از جراحي در چند روز اول به ميزان قبل باز نشود.
در صورت نشت بيش از اندازه خونابه بهترين راه براي كنترل خونريزي ايجاد فشار بر روي ناحيه توسط يك تكه گاز استریل کوچک مرطوب به مدت دو ساعت می باشد .
از كشيدن سيگار و پيپ حداقل به مدت 72 ساعت جدا خودداري كنيد.
تميز نگه داشتن ناحيه دهان سبب ترميم سريع زخم هاي جراحي مي شود ، در روز اول جراحی نيازی به شستشوی دهان نيست. شستشوي دهان را از فرداي روز جراحي به طور معمول شروع نماييد می توانید مسواك بزنيد و از دهانشويه و سرم استريل جهت شستشوی ناحيه استفاده كني.
در صورت انجام جراحی روی سينوس فک بالا از عطسه با دهان بسته و جمع کردن هوا در بينی ( فين کردن ) پرهيز نمائيد.
داروهای تجويزی را دقيقا طبق دستور پزشک مصرف نمائيد .
ويزيت توسط پزشک پس از انجام جراحی ضروری است لذا حداکثر يک هفته بعداز انجام جراحی جهت ويزيت و در صورت نياز به کشیدن بخيه ها مراجعه نمائيد .

با آرزوی سلامتی

بخش تخصصی جراحی فک و صورت

مراقبت پس از درمان جرمگیری

اطلاعات مورد نیاز شما در ارتباط با جرمگیری و کورتاژ دندانها

بيمار گرامی

همانطور که مطلع هستيد تنها لثه های سالم و محکم قادرند دندانهای سالم و محکم را در درازمدت نگهداری نمايند. مهمترين عامل ايجاد التهاب لثه وجود پلاک ميکروبی است که بواسطه عدم رعايت صحيح و به اندازه بهداشت دهان برروی سطح دندان ها ايجاد و منجر به خونريزی و تغييرات رنگ لثه شده و درصورت تداوم تماس با سطح دندان تبديل به جرم می شود که محل مناسبی جهت گيرغذايي و تشکيل پلاک می باشد. در ابتدا اين التهاب و خونريزی در سطح بوده که درصورت عدم مداخله و درمان به بافتهای عميق تر نفوذ و منجر به تحليل استخوان و ايجاد ضايعات استخوانی می گردد و نتيجه نهايي اين روند لقی و از دست دادن دندان ها خواهد بود. به همين علت پلاک ميکروبی بايستی بطور منظم و صحيح از سطح دندان برداشته شود. جرمگيری شامل حذف پلاک های میکروبی و همچنین جرمهای بالا و زير لثه ای دندان ها می باشد. علاوه بر سطوح دندان ها ، بافت های اطراف دندان نيز از نفوذ ميکروبها درامان نبوده و حذف آنها از بافتهای نرم اطراف دندان بواسطه کورتاژ انجام می گيرد. انجام منظم چکاپ دندانپزشکی و جرمگيری و کورتاژ به صورت هر شش ماه يکبار و يا بنا به صلاحديد پزشک معالج در زمانهای کوتاه تر، ضامن سلامتی دندانها و لثه شما خواهد بود.

دانستن نکات ذیل پس از انجام جرمگیری و کورتاژ مفید می باشد :

1 – درصورت وجود حساسيت دندان ها به سرما و گرما که به دنبال انجام جرمگيری کاملا عادی می باشد ، استفاده از خمير دندانهای ضد حساسيت معرفی شده به کمترشدن اين حساسيت ها کمک کرده و با استفاده منظم به طور کامل حذف خواهندشد.

2 – استفاده از دهانشويه و يا آب نمک رقيق ( در صورت عدم ابتلا به فشار خون ) می تواند به بهبود سريعتر لثه کمک کند.

3 – حداقل تا يک هفته پس از جرمگيری از مصرف نوشيدني هايي نظير قهوه و نوشابه های حاوی مواد رنگی و مصرف دخانيات خودداری کنيد چرا که دراين مدت احتمال رنگ پذيری دندانها بیشتر می باشد.

4 – به آموزشهای بهداشتی داده شده توجه کنید و درمورد انتخاب مسواک و نخ دندان مناسب با پزشک خود مشورت نمائيد .

با آرزوی سلامتی

بخش تخصصی جراحی لثه

مراقبت پس از درمان ریشه (اندو)

بنام خدا

اطلاعات مورد نياز شما پس از انجام درمان ريشه ( عصب کشی )

دندان شما و بافت های اطراف آن در نتیجه درمان و شرایط قبلی دندان ( قبل از شروع درمان ) در چند روز آینده حساس و احتمالا دردناک خواهد بود که طبیعی است و دلیلی برای بروز خطر نمی باشد و این ناراحتی در 48 ساعت اول پس از درمان شدت پیدا کرده و سپس کاهش می یابد ، در صورتی که به جای کاهش درد افزایش درد را داشتید جهت معاینه و بررسی مجدد به پزشک خود مراجعه نمائید.

گاهی اوقات دندان دارای عفونت قبل از درمان می باشد که در نتیجه این دندان ها پس از درمان دچار درد می شوند که ممکن است حتی تا دو هفته طول بکشد تا درد کاملا فروکش کند و معمولا مقداری حساسیت به فشار نیز وجود دارد که توصیه می شود در هنگام جویدن به این سمت فشار وارد نشود .

درد یا تورم یا هر دو در ناحیه تحت درمان طی سه تا چهار روز اول بعد از درمان طبیعی است.

در مورد دندان های فک پایین ممکن است بعد از کار دچار احساس خشکی و سفتی در فک و یا درد در هنگام باز و بسته شدن فک ها شوید ، که در این صورت با مشورت پزشک از گرما و ماساژ در نواحی مفاصل گیجگاهی فکی کمک بگیرید . ممکن است تا یک ماه طول بکشد تا فک به وضعیت عادی باز گردد .

قبل از بر طرف شدن کامل بیحسی چیزی نخورید ، در غیر این صورت ممکن است گونه و یا زبانتان را گاز بگیرید.

در صورت داشتن پانسمان موقت و قبل از انجام ترمیم نهایی دندان یا ساخت روکش ، از خوردن و گاز زدن و جویدن غذا یا آدامس با این دندان جدا خودداری نمائید.

معمولا بعد از درمان ریشه آنتی بیوتیک لازم نمیباشد. در صورت وجود تورم و باقی ماندن آن در مدت طولانی مدت ، ممکن است پزشک شما برایتان آنتی بیوتیک تجویز نماید که باید سر وقت مصرف گردد تا تاثیر گذار باشد.

در صورت وجود درد از یک یا دو قرص ایبو پروفن 400 میلی گرمی هر 6 ساعت استفاده نمایید و در صورتی که ناراحتی معده دارید از یک یا دو قرص استامینوفن 500 میلی گرمی هر 6 ساعت استفاده نمائید و در صورتی که درد شدید باشد از یک قرص ایبو پروفن 400 میلی گرمی و دو قرص استامینوفن 500 میلی گرمی هر 6 ساعت استفاده نمائید . ( از مصرف مواد مخدر و الکل اجتناب گردد ) .

دندان خود را مطابق معمول مسواک بزنید و در صورت امکان نخ دندان بکشید.

دقت کنید که پانسمان دندان شما به طور معمول حدود دو هفته دوام دارد و پس از آن باید دندان حتما ترمیم دائم گردد .

برای بررسی موفقیت درمان پس از شش ماه از گذشت درمان جهت معاینه مجدد و بررسی وضعیت دندان به دندانپزشکتان حتما مراجعه نمائید.

از نظر علمی و به جهت افزایش قابل ملاحظه طول عمر دندان های درمان ریشه شده ، پس از ترمیم تاج ، در اسرع وقت نسبت به انجام درمان پروتز ثابت (روکش) دندان های مذکور اقدام نمائید.

با آروزی سلامتی